ЗЪБЕН КАРИЕС

Кариесът представлява разграждане на твърдите тъкани на зъба – емайл и дентин. Лечението на зъбния кариес се състои в почистване на увредените тъкани и запълване на дефекта с изкуствен материал – пломба (обтурация).

Кариесът се развива в няколко етапа: стадий на деминерализация на емайла (1), повърхностен кариес (2), среден кариес (3) и дълбок кариес (4). Колкото по-рано се открие кариесът, толкова по-лесно и безболезнено е неговото лечение.

 

Каква е причината за зъбния кариес?

Причините за развитието на зъбния кариес са много – свързани с генетични фактори и с начина на живот. За развитието на зъбен кариес допринася лошата хигиена, храненето с богати на захар и киселини храни. Богатите на захар храни в комбинация с лоша хигиена създават условия за развитие на бактерии, които способстват за разрушение на зъбите.

Зъбният кариес се развива продължително време – месеци и години; рядко процесът е бърз. Обикновено е безболезнен и може да достигне значителни размери, особено във вътрешността на зъба. Дълбокият кариес често засяга пулпата на зъба – пулпит.

От значение ли е хранителният режим?

Да. Приемът на храна, богата на въглехидрати и захар, повишава риска за развитие на кариес. При тяхното разграждане от бактериите в устата се образуват киселини. Ако хигиената не е добра, продължителността на действие на киселините се удължава. Киселините, образувани при разграждане на храната, започват да атакуват емайла на зъбите около 20 минути след приема на храната.

Кои са симптомите на зъбния кариес?

Най-важният симптом при кариес е болката при прием на сладки, горещи или студени храни и напитки. Болка обаче може да се появи едва при напреднало състояние на кариеса. Кариeсът може да е видим и да нарушава естетиката. Повечето зъбни кариеси се откриват рано при рутинен преглед.

Как можете да предотвратите кариеса?

Най-добрият начин да предотвратите кариеса е добрата хигиена – ефективно почистване на натрупаната зъбна плака.

Повечето стоматолози препоръчват миене на зъбите поне два пъти дневно.

Препоръчва се и почистване на междузъбните пространства с конец и обилното изплаквана на устата, особено след прием на лепливи храни.

Важно е и провеждането на регулярен контролен преглед при стоматолог – поне веднъж на 6 месеца.

Кариес
Лечение на кариес
20-120лв